Na vsebino

Z rebalansom dvignili letošnjo porabo

Foto: A.R.
Foto: A.R.

Semiški občinski svetniki so se na včerajšnji seji med drugim seznanili s polletnim poročilom o izvrševanju proračuna ter potrdili drugi letošnji rebalans, s katerim so proračun zvišali za 140 tisoč evrov.

Do konca junija so v najmanjši belokranjski občini uspeli realizirati 47 odstotkov načrtovanih prihodkov in vsega 28 odstotkov načrtovanih odhodkov, saj je večina predvidenih naložb v izvajanju in bodo zaključene v drugi polovici leta. Ker so prejeli manj kot so porabili, tudi z likvidnostjo v prvi polovici leta niso imeli težav.

Z rebalansom so svetniki proračun zvišali na 6,05 milijona evrov. Med drugim so vanj na novo umestili naložbo v izgradnjo prve faze vodovoda Gričice v višini 90.000 evrov. Predvideli so tudi sredstva za sofinanciranje obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav na smučišču Gače, glede na podražitve pa je bilo potrebno več sredstev zagotoviti za materialne stroške pri javnih zavodih.

Na prihodkovni strani so med drugim predvideli precej višji prihodek iz naslova komunalnih prispevkov, saj so s strani enega od obstoječih večjih podjetij v poslovni coni prejeli vlogo za odmero komunalnega prispevka za dozidavo proizvodne hale. Predvideli so tudi višje prihodke iz naslova davka na promet nepremičnin in na finančno premoženje, s strani Fundacije za šport pa so bila odobrena sredstva za izgradnjo koloparka v Semiču.

Proračun za prihodnje leto prvič tako zgodaj

V prvem branju so svetniki sprejeli tudi predlog proračuna za leto 2023, kar je velika sprememba glede na pretekla leta, ko so proračun za prihodnje leto v prvo obravnavo občinskemu svetu običajno predložili na decembrski seji tekočega leta. V preteklosti tudi ni bil običaj, da bi sedanji občinski svet sprejemal proračun za obdobje, ki posega v mandat prihodnjega občinskega sveta. Tega tudi zakonodaja ni dopuščala. Tokrat pa je ministrstvo za finance konec junija posredovalo pojasnilo glede sprejema proračuna za prihodnje leto, v katerem navaja, da mora vodstvo občine proračun za leto 2023 predložiti sedanjemu občinskemu svetu. Če bo proračun dokončno sprejet, bodo lahko vse tekoče aktivnosti in morebitne naložbe lahko izvajali že od začetka prihodnjega leta, sicer se bo zaradi oblikovanja novega občinskega sveta sprejem proračuna lahko zavlekel v konec marca prihodnje leto.

Predlagani proračun Občine Semič za leto 2023 znaša 5,48 milijona evrov in je za 570 tisočakov nižji v primerjavi z rebalansom letošnjega proračuna. Predlog proračuna bo v javni obravnavi vse do 17. oktobra. V tem času lahko zainteresirana javnost na osnutek akta podaja dopolnitve ali predloge sprememb.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj