Na vsebino

Vse, kar morate vedeti o novih sprostitvah ukrepov

Glede na trenutno epidemiološko situacijo, ki se izboljšuje, se je vlada odločila, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo in v skladu z mnenjem svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dopolnila načrt sproščanja ukrepov. Od sobote, 15. maja, je dovoljeno zbiranje na prireditvah in shodih do največ 50 udeležencev. S ponedeljkom, 17. maja, se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja, ne glede na to ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom.

PCT-pogoj pomembna novost

Poglavitna sprememba, ki bo veljala od ponedeljka, je opravljanje gostinske dejavnosti od 5.00 do 22.00. Razdalja med mizami mora biti tri metre, razdalja med osebami pa ni več določena. Pogoj največ štiri osebe za eno mizo v gostinskih obratih ne velja več za družinske člane z otroki do 18. leta. Pogoj 20 kvadratnih metrov za enega potrošnika v poslovnih prostorih ne velja več za otroke do 18. leta v spremstvu skrbnikov..

Odgovornost gostincev je, kot je opomnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Simon Zajc, da goste opozorijo na pravila PCT. PCT-pogoj pomeni, da je gost prebolel covid-19 ali ima negativen izvid testa oz. je bil cepljen.

Kampi po Sloveniji lahko ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot. V to niso vključeni pavšalisti, ki imajo zakupljeno mesto vse leto.

Omogočeno je tudi delo igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo. Delovni čas in pogoji so enaki, kot veljajo za gostinske lokale (pogoj PCT).

Dovoljeno zbiranje do 50 ljudi

V kulturnih ustanovah se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo in glede na število 50. Kulturnih prireditev ni mogoče izvesti brez sedišč, obiskovalce pa je vlada omejila glede na 50-odstotno število sedišč. Omejitev za število oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja. Nastopajoči morajo enkrat tedensko izvesti testiranje.

Prireditev se lahko obiskovalci udeležijo le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo skupaj s skrbniki oziroma člani iz istega gospodinjstva. Skupina mladostnikov se brez skrbnikov kinopredstave brez PCT-pogoja tako ne more udeležiti

Konec izmenskega pouka na daljavo

Vsi srednješolci bodo imeli od 17. maja pouk v šoli, izmenskega pouka na daljavo torej ne bo več. Dijaki bodo lahko ves čas prebivali v dijaških domovih. Na rumeni stopnji epidemije se odprejo tudi predavalnice fakultet. Študenti so imeli predavanja na daljavo od oktobra lani, na fakultetah so bile večinoma le vaje v manjših skupinah. Ostaja pa priporočilo, da se vzdržuje medsebojna razdalja meter in pol.

Dovoljena vsa športna tekmovanja in gledalci na njih

Z novim odlokom se sproščajo vsa športna tekmovanja, ne glede na to ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom. Športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do največ 50 vadečih. Prav tako se dovoljuje prisotnost gledalcev na tekmovanjih, ob predpogoju testiranja, prebolevnosti ali cepljenja. Prisotnost gledalcev je dovoljena do 50 odstotkov kapacitete sedišč. Odlok bo pričel veljati 17. maja in bo veljal do vključno 23. maja 2021.

Pri verskih obredih brez PCT-pogoja

Tudi pri verskih obredih je število ljudi v zaprtih prostorih omejeno na 50-odstotno zasedenost sedišč, na prostem pa bo lahko največ 50 udeležencev. Ti ne smejo pozabiti na medosebojno razdaljo. Udeleženci ne potrebujejo potrdila o cepljenju, prebolenem covidu ali negativnega izvida.

Sprememba je tudi pri prehajanju mej. Kdor bo ob vstopu v Slovenijo napoten v karanteno na domu, jo bo lahko ob negativnem PCR-testu prekinil po petih dneh.

Vir: STA, MMC

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj