Na vsebino

V novi podobi tudi južna cerkev pri Treh farah

Foto: Župnija Metlika, Občina Metlika
Foto: Župnija Metlika, Občina Metlika

Upokojeni novomeški škof Andrej Glavan je včeraj pri Treh farah v Rosalnicah posvetil obnovljeno podružnično cerkev Lurške Matere Božje. Po dvajsetih letih obnovitvenih del, je tako v novi podobi končno zaživela tudi južna izmed treh gotskih cerkva. Cerkev Lurške Matere Božje je v pisnih virih prvič omenil Valvasor leta 1689 in je po najnovejših odkritjih po nastanku najstarejša od treh cerkva v Rosalnicah.

Kronisti poročajo, da je po požaru pred 130 leti cerkev zelo propadala in delavci so jo že nameravali porušiti. Domačini so se temu uprli, ko so rekli: Kakšne bodo tri fare z dvema cerkvama! Takrat so obnovili ostrešje in zgradili obok na stebrih. Naslednjih sto let se je pri cerkvi zelo malo postorilo.

Prvi začetki sedanje obnove segajo v leto 2002, ko so zgradili osuševalno-prezračevalno kineto in odprli dve gotski okni. Nato so izdelali konservatorski načrt in načrt statične sanacije. Objekt so statično sanirali, sanirali vse razpoke ter na novo postavili celotno ostrešje.

V naslednjem koraku so obnovili prezbiterij, ki je dobil popolno gotsko podobo ter obnovili fasado. Sledila je še obnova notranjosti cerkve, pri čemer je bil najzahtevnejši del rekonstrukcija gotskih poslikav v prezbiteriju in obnova zakramentalne niše.

V zadnjih desetih letih so za obnovo cerkve namenili 496 tisoč evrov. Občina Metlika je prispevala 82.000 evrov, ministrstvo za kulturo 25.000 evrov, ostalo pa so zbrali s pomočjo posameznikov in drugih donatorjev.

Vir: Družina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj