Na vsebino

Semič v starih cajtih (336)

Jožica Kamenšek - gasilska mama

Družina Kamenškovih s Štrekljevca je bila najbolj znana gasilska družina v naši občini, saj so bili vsi člani PGD Štrekljevec. Gasilci so bili oče Jože, mama Jožica in njuni sinovi Mladen, Rudi, Jože in Matjaž.

Mama Jožica je dolga leta skrbela, da je bila gasilska oprema vseh petih moških članov družine vedno brezhibno urejena in pripravljena, ko so jo potrebovali.

Nič kolikokrat je pakirala kovčke in drugo opremo za sinove, ko so odhajali na velika gasilska tekmovanja. Silno je bila ponosna na njihove uspehe.

Jožičina dolgoletna skrivna želja je bila, da bi tudi sama postala aktivna gasilka, a si tega ni upala javno povedati.

Ko so v PGD Štrekljevec oblikovali tekmovalno ekipo starejših gasilk, se je končno ojunačila in se aktivno vključila v delo. Kolegice so jo izbrale za desetarko.

Končno je tudi ona dočakala trenutke, ko so jo morali tudi drugi poslušati in ubogati, ko jim je strumno ukazala: »Mirno!«

S posebnim veseljem je pripovedovala o gasilski tekmi v Petrovi vasi, ko so štrekljevske veteranke osvojile kar tri pokale.

Ko je šla kot desetarka po prvi pokal za osvojeno tretje mesto na tekmi, je od veselja zavriskala.

Kmalu so jo poklicali po drugi pokal za skupno osvojeno prvo mesto v seštevku vseh tekem. Ob prevzemu je zavriskala še bolj prešerno.

Ko so jo poklicali še tretjič po osvojeni prehodni pokal, so od nje že kar zahtevali, še preden so ji ga izročili, da je zavriskala še tretjič.

Na fotografiji so članice štrekljevske gasilske ekipe od leve proti desni: Ivanka Štricelj - Julkova z Omote, Zofka Omerza s Smuške ceste, Rezka Krajnc z Osojnika (s pokalom), Anica Stariha z Vajdove ulice, Martina Beršič - Cipanova s Štrekljevca, Anica Novak - Rumarjeva s Štrekljevca, Jožica Kamenšek - Rudatova s Štrekljevca (s pokalom).

Fotografiral jih je Ivo Sepaher s Kala.

Ana Novak s Štrekljevca

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj