Na vsebino

S pašnikov komaj rešili sebe, ovcam ni bilo pomoči

Foto: Foto kino klub Fokus
Foto: Foto kino klub Fokus

Odmevna je bila ponedeljkova novica o škodi, ki jo je narasla voda reke Kolpe povzročila lastniku drobnice iz Rosalnic. Zdravku Grubaču je Kolpa odnesla celotno čredo ovac, skupaj 320 glav. Poskušali so jim pomagati, a so s poplavljenih pašnikov komaj rešili sebe in traktor, pišejo današnje Slovenske novice.

Desetletje truda in predanosti ovčereji je za nekaj metrov narasla Kolpa odplaknila v pičlih dveh urah. Od več kot tristoglave črede drobnice ni ostala niti ena sama ovca. Del jih je reka odnesla, preostanek utopljenih pa je ostal zverižen v grmovju in med drevesi ob enem izmed odvodnih kanalov pašnika. 65-letni Zdravko in njegov najmlajši sin Marko sta jih drugo za drugo vlekla iz grmičevja, jih izmed vej izrezovala z motorko ter s traktorskim nakladalnikom odvažala na voz. In naprej na bližnji travnik, od koder so jih na sežig odpeljali uslužbenci veterinarsko–higienske službe.

Grubačevi so imeli 270 starih odraslih ovac in od 40 do 50 mladih. Zdaj nimajo nobene več. Iz staje pri družinski hiši v Rosalnicah so jih spomladi gnali na pašo na travnike ob Kolpi, ko je pritisnil prvi mraz, pa so se vrnile domov. Ovac proti tako višji sili, ki je udarila povsem nepričakovano, niso imeli zavarovanih.

Z ovčerejo so pri Grubačevih živele in dihale že tri generacije. Sin Marko je pri 29-letih počasi prevzemal očetov ovčarski posel. Oče Zdravko je avtohtono pasmo belokranjsko pramenko, ki je že tako ogrožena – redil že približno 40 let. Zdaj pa je vse izginilo v pičlih dveh urah. »Vse se je odvijalo tako hitro. Storiti nismo mogli prav ničesar. Ko je začelo divje deževati, smo šli s traktorjem na pašnike, da bi odprli ograde in ovcam sprostili pot, a je bilo prepozno. Voda jih je obkolila,« je za Slovenske novice povedal Zdravko. Na eni strani se je namreč dvignila Kolpa, z druge strani pa je poplavil odvodni kanal. Ovce so tako ostale ujete, reševati pa jih tudi niso mogli, saj so morali tudi sami skoraj pobegniti s pašnika, saj bi pod vodo sicer izginil tudi traktor. In oni. »Česa podobnega nisem še nikoli doživel. V vseh teh letih mi voda ni odnesla niti ene same ovce, pa jih imam na teh istih pašnikih že 25 let,« je za omenjeni časopis še dejal Zdravko.

V soboto ponoči, okoli polpolnoči je reka odnesla drobnico. Šele v ponedeljek je večinoma odtekla s pašnikov in Zdravko ter Marko sta se lahko lotila mučnega, srce parajočega čiščenja. Marko je z motorko napadal gosto grmičevje, ovčje kadavre je nato drugega za drugim vlekel na čistino in jih metal na traktorski nakladalnik, Zdravko pa jih je odvažal na voz.

Pri Grubačevih so že pred nekaj leti izgubili več kot 20 ovac, ko so v stajo vdrli psi in jih raztrgali. A to ni bilo nič v primerjavi z zdaj. Zdravko pravi, da je z ovčerejo zaključil. Iz ničle bo morda začel sin Marko. Na travnikih bodo mogoče zasadili koruzo, nato pa bo morda začel vzrejati novo čredo.

Vir: Slovenske novice

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj