Na vsebino

Prvi Kickstarter projekt iz belokranjskega inkubatorja

Dudes vs. Gravity: Andraž Jerman, Jure Horvat in Jan Kocjan
Dudes vs. Gravity: Andraž Jerman, Jure Horvat in Jan Kocjan

Ekipa Dudes vs. Gravity, ki jo sestavljajo Andraž Jerman, Jure Horvat in Jan Kocjan je danes na največji platformi za množično financiranje Kickstarter objavila svoj izdelek, ki so ga poimenovali "GravityBoard". Za vse rekreativne in profesionalne plezalske navdušence so fantje ustvarili nov, popolnoma drugačen dizajnerski hangboard, ki se bistveno razlikuje od ostalih tovrstnih pripomočkov. Izdelek je ustvarjen v Sloveniji iz lokalnih surovin, in je trenutno na voljo za nakup na Kickstarer platformi.

Hangboard je pripomoček za treniranje moči prstov plezalcev, navadno je uporabljen za domačo rabo, ko treniranje v telovadnici ali zunaj ni mogoče. Hangboard pri treningih uporabljajo vsi najboljši plezalci po celotnem svetu.

Kaj je GravityBoard?

"GravityBoard" predstavlja popolnoma novo različico športnih pripomočkov za visenje, saj se ne ozira na klasične oblike oprimkov, temveč prehaja k bolj zavitim oblikam. To je ena izmed njegovih prednosti, saj nikoli v popolnoma isti meri ne primeš oprimka. Posledice tega je, da se plezalec adaptira na obremenitev v različnih položajih. Board je sestavljen iz treh ravni oprimkov. Najvišja krivulja oprimka poteka tako, da iz iz sloperja na straneh prehaja v pozitivno polico na sredini. Pri srednji ravni krivulja poteka vertikalni smeri, kar omogoča različno vendar ne izolirano obremenitev na prste (to pomeni, da so nekateri prsti bolj obremenjeni, vendar drugi še vseeno pomagajo držati). Na najnižji polici se oprimek proti sredini na začetku veča, nato pa ponovno zmanjšuje. Celoten board je zasnovan tako, da ga lahko primeš na nešteto načinov, saj so vsi prehodi med krivinami gladki in omogočajo držanje v vseh pozicijah. Zaradi tolikšne količine različnih možnosti prijemanja je board primeren tako za tiste bolj nove in radovedne plezalce, kot tudi tiste, ki so že močno vpeti v plezalni svet.

Les iz domačega gozda

Pri preizkušanju različnih vrst lesa so fantje ugotovili, da brezov les najboljše ustreza njihovim oblikovalskim zahtevam in ima tudi značilno sivkasto barvo, ki še dodatno poudari krivulje hangboarda. Ves les je zbran iz lokalnega gozda, predelan v lokalnih mlinih in shranjen v Beli krajini. Pri izdelavi hangboarda pa sodelujejo z najrazličnejšimi lokalnimi podjetji za vzajemno pomoč in podporo manjšim podjetjem.

Trenutno so jim manjka samo še 25 odstokov do izpolnjenega cilja, ki jim bo omogočil produkcijo hangboarda. Kampanja bo trajala še naslednji mesec, projekt pa lahko podprete z nakupom hangobarda ali pa z donacijo poljubne vrednosti.

Mladeniči, ki kljubujejo gravitaciji

Dudes vs. gravity (DVG) so trije fantje, ki se radi igrajo z gravitacijo. Obožujejo vse vrste skokov, spustov in padcev, toda njihova največja ljubezen je plezanje. DVG zgodba se je pričela z mislijo ustvariti popolno fotografijo plezanja ob sončnega vzhodu, ki je potem pristala na promocijskih tiskovinah za turistično destinacijo Bela krajina. Od takrat naprej pa ustvarjajo najrazličnejše projekte. Skupaj so zgradili domačo plezalno telovadnico na podstrešju, preskakovali avtomobile s smučmi, triatilone (turnega smučanja, ledenega plezanja in “smučarskih skokov”, v poletnih dneh gradijo 30-metrske tobogane čez gozd, ki vodi v reko in še in še.

Njihov največji in najzahtevnejši projekt je bila gradnja prve plezalne stene na vodi, ki je v Belo krajino privabila mnoge plezalce, ki so se lahko preizkusili v tekmovanju v “deep water soloing”. Vsi ti projekti so jih pripeljali do ideje za nov izdelek in do realizacije zamisli za ''GravityBoard''.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj