Na vsebino

Prelep družinski izlet k smaragdnemu izviru Krupe

Izvir Krupe se v vsej svoji čudovitosti bohoti v belokranjski občini Semič in družinski izlet lahko popestrite s krajšo ali daljšo turo. Nobena od njiju ni zahtevna in obe sta primerni za otroke. Celoten obisk s kolesom, skirojem ali peš je brezplačen, obe poti pa sta varni, saj povečini potekata po poljih, makadamu, gozdu in vasi.

Reka Krupa je po vodnatosti največji izvir v Beli krajini. Pod več kot 30 metrov visoko nalomljeno skalno steno brbotajo njeni kraški izviri in na površje se stekajo podzemne vode izpod belokranjskih hribov. Po učni poti, ki se vije ob strugi, boste preko brvi mimo štirih mlinov in jame Judovska hiša prišli do nahajališča svetovno znane jamske školjke jalžićeva kongerija (lat. Congeria Jalzici), ki je edina poznana jamska školjka na svetu, in bele človeške ribice.

Z reko Krupo je povezana tudi legenda, ki pravi, da sta vrag in mlinar sklenila pogodbo. Vrag je rekel, da bo mlinarju porušil mlin, ker ga moti ropotanje mlinskega kolesa. Mlinar mu je postavil pogoj: s Kleka naj bi prinesel kamen, zvečer mora na pot, in ko bo petelin tretjič zapel, mora biti kamen pri mlinu. Vrag se torej odpravi na Klek po kamen, oprta si ga na rame in zvečer krene na pot. "Dovolj časa je še," si misli, ko hodi skozi gozd. Pride že blizu Črnomlja, ko zasliši petelina prvič zapeti. Pomisli, da do Krupe ni več daleč, in ne hiti preveč. V Stranski vasi sliši petelina, ki drugič zakikirika. "Sedaj pa moram res že pohiteti, sicer mi ne bo uspelo," pravi vrag sam pri sebi. Teče in teče in se že pripravi, da vrže kamen na mlin, ko zasliši, da petelin že tretjič zapoje. Kamen mu pade iz rok ravno na mesto, kjer sedaj izvira reka Krupa, in zato ima Krupa tako veliko skalo ob svojem izviru.

Skala je resnično mogočna in na slehernem obiskovalcu pusti nepozaben vtis. Naši otroci so ob pogledu nanjo najprej z odprtimi usti vzdihnili "vav", takoj zatem so sledila vprašanja, ali lahko splezajo nanjo, koliko je visoka (30 metrov), kako je mogoče, da nad njo raste gozd, kako globoko je zajetje pod njo (sedem metrov) ... Očarani smo bili tudi nad živo turkizno, smaragdno barvo vode, ki je po pojasnilih Tanje Prešeren Banovec iz Kulturnega centra Semič – TIC Semič odraz številnih naravnih dejavnikov, najverjetneje pa je posledica visoke vsebnosti raztopljenih karbonatov in mineralov. Seveda so otroci tudi naglas razmišljali, kako čudovito bi se bilo okopati ob izviru. Takoj sem jim pojasnila, da kopanje ni dovoljeno. Reka Krupa z obrežjem je bila namreč leta 1997 zavarovana kot naravni spomenik in območje Nature 2000, zato se v njej ne smemo kopati, čolnariti, loviti rib, kuriti in odlagati smeti. Slednje sodijo v koše, ki so postavljeni ob sami kraški učni poti in izviru.

Možni sta dve poti – daljša (od Lebice do Krupe) in krajša (ob izviru in njegovi okolici)

Kako pa pridete do izvira Krupe? Leži v belokranjski občini Semič in izlet si lahko popestrite s krajšo ali daljšo turo. Nobena od njiju ni zahtevna in obe sta primerni tudi za otroke. Celoten obisk s kolesom, skirojem ali peš je brezplačen, obe poti sta pa varni, saj povečini potekata po poljih, makadamu, gozdu in vasi.

Daljša pot, dolga 14 kilometrov, se prične v trškem jedru Semiča, pred Muzejsko hišo Semič, in zajema celotno kraško učno pot od Lebice do Krupe. Lahko jo prekolesarite ali prehodite in večinoma poteka po makadamu. "Ob poti se vam odpre prečudovit pogled na kraška polja, Semiško goro ter različne naravne in kulturne znamenitosti, kot so kraška jama Lebica, divji nasad sadnih dreves ob jami Malikovec, cerkev Svete Trojice, interaktivna učilnica v naravi, poimenovana Sončkov kotiček, izvir reke Krupe, Judovska hiša, nahajališče jamske školjke kongerija ..." je opisala Tanja Prešeren Banovec.

Krajša pot, dolga štiri kilometre, se začne v vasi Krupa na parkirišču. Treba jo je prehoditi peš, saj ni primerna za kolo, skiro ali otroški voziček (zato je za dojenčka morda priporočljivo imeti nosilko); vmes se namreč po gozdni poti vzpenjate na razgledno točko in pot ni povsod dovolj široka. Pot je sicer izredno lepa in vas najprej popelje do izvira reke Krupe, kjer sta nekdanji stavbi mlina in žage, nato čez brv na razgledno točko in naprej ob strugi reke vse do Judovske hiše in nahajališča jamske školjke kongerija.

Z najmlajšimi, ki še niso zmožni veliko hoditi, si lahko zgolj ogledate izvir, mlin in brv (vse je lepo označeno). Avtomobil pustite na parkirišču v vasi Krupa in sledite oznakam do izvira Krupa, ki je od parkirišča oddaljen približno 200 ali 300 metrov. Tako smo naredili mi in si za ogled neposredne okolice izvira vzeli debelo uro. Zatem smo se odpravili v središče Semiča, kjer si lahko ob obisku Muzejske hiše ogledate globine izvira jamske školjke skozi kamero potapljačev in uživate v Centru narave s kotičkom za najmlajše. V njeni neposredni bližini se lahko sprehodite tudi do učnega vrta dr. Derganc, kjer so na ogled različne sadne vrste, vinograd in zeliščni vrt, v sklopu katerega je tudi čebelnjak, 'hramček' in zavetišče za čebele samotarke. Na koncu si lahko privoščite še sladoled v bližnji slaščičarni, za katerega Semičani pravijo, da je najboljši daleč naokoli.

Mi smo si ga in res je izjemno okusen, nato pa smo se že odpravili proti Krajinskemu parku Lahinja, kjer se lahko podate na raziskovanje Otonove pustolovščine, ko z ugankami in nalogami spoznavate slovenskega pesnika Otona Župančiča ter obenem odkrijete kopico različnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Med drugim lahko spoznate zaščiteno območje zgornjega dela toka reke Lahinje, njene gozdove, močvirja, kraške travnike in skrivnostno podzemno jezero. Po enem izmed dveh naravnih rezervatov v Krajinskem parku Lahinja se lahko sprehodite po podestu, ki omogoča sprehod po mokrišču Nerajski lugi, in splezate na opazovalnico, kar je bilo na našem družinskem izletu še posebej zanimivo za otroke. Prav tako lahko obiščite Klepčevo žago in stari mlin, v vasici Veliki Nerajec pa najdete 200-letno etnološko zakladnico in poskusite lokalno kulinarično posebnost, slastno ajdovo povitico.

Bela krajina je zagotovo čudovit košček Slovenije, ki ga mnogi šele odkrivajo. Mi ga precej dobro poznamo in se z družino večkrat vračamo. Prelepa neokrnjena narava, prijazni ljudje in dobra hrana nas vedno znova prepričajo, da ni resnično treba zelo daleč za ogled najlepših naravnih biserov sveta.

Vir: Biba leze

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj