Na vsebino

Kaj nam povedo spomini iz otroštva o kulturni krajini?

V Krajinskem parku Lahinja je včeraj potekalo predavanje na temo Košček zemlje - premislek o delu kot dejavnosti, ki omogoča življenje, na katerem je etnologinja in kulturna antropologinja dr. Barbara Turk Niskač, obiskovalcem predstavila dosedanje izsledke raziskovalnega projekta PatchWORK, v okviru katerega raziskuje, kako se je oblikoval odnos med človekom in naravo, oziroma med človekom in krajino skozi delo v kmečkem gospodarstvu v Beli krajini. V letih 2022-2023 je 33 sogovornikov, rojenih med letoma 1940 in 1994, delilo svoje spomine skozi polstrukturirane intervjuje, delavnice deljenja spominov in sprehode v kulturni krajini.

Vlogo dela kot osrednje dejavnosti, skozi katero so ljudje gradili družbene odnose ter odnos s svetom narave, skuša avtorica skozi raziskovalni projekt osvetliti z vidika izkušenj in spominov iz otroštva, saj so se otroci od malih nog vključevali v delo. Koncept dela osvetljuje tudi z vidika živali in rastlin, predvsem skozi primer pašnih živali in orlove praproti ter brez, ki so pomembno zaznamovali pokrajino Bele krajine.

V raziskavi sodelujeta še kustosinja Slovenskega etnografskega muzeja Barbara Sosič ter ilustratorka in animatorka Zarja Menart (Finta Film).

Izbrano gradivo bo predstaljeno na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju leta 2025. Potek raziskave pa lahko spremljate na tej povezavi.

Vir: KP Lahinja

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj