Na vsebino

Obeležili 80. obletnico požiga Svibnika

Foto: Božidar Flajšman
Foto: Božidar Flajšman

Poleti leta 1942 je številne belokranjske družine doletela tragična usoda. Tisto poletje so namreč italijanski okupatorji v okviru tretje faze roške ofenzive požigali domačije v številnih belokranjskih vaseh. Med njimi je bil tudi Svibnik pri Črnomlju, ki je gorel 26. julija 1942. Škodo ob požigu je v vasi utrpelo 13 od tedanjih 28 družin, v koncentracijska taborišča pa je bilo odpeljanih 12 vaščanov, med njimi šest otrok. Dva se nista vrnila.

Prav na Svibniku je Združenje borcev za vrednote NOB Črnomelj včeraj pripravilo slovesnost, posvečeno spominu na vse požgane belokranjske vasi tistega leta. Ob tej priložnosti so pri obnovljenem vaškem vodnjaku odkrili tudi informacijsko tablo z opisom medvojnih dogodkov.

Slavnostni govornik je bil Jože Strmec, ki je požig vasi doživel kot šestletni otrok. Slovesnosti so se udeležili tudi interniranci Cvetka Planinc, Darka Čop, Jože Pezdirc in Marija Pezdirc.

Številne prebivalce požganih vasi so italijanski okupatorji odgnali na Rab in ostala koncentracijska taborišča. Pred deportacijo so bili tri dni zaprti v kasarni na Majerju, saj so morali transport preložiti zaradi partizanske diverzije na železniški progi. Številni interniranci se domov nikoli niso vrnili, mnogi pa so se po vrnitvi prelevili v begunce in brezdomce. V Črnomlju in okolici so jih namreč pričakale izropane hiše in pogorišča.

Tragični dogodki so posebej dobro dokumentirani za Svibnik. Pred desetimi leti so izdali tudi knjižico z naslovom Svibnik: spominski zbornik ob sedemdesetletnici požiga vasi 1942-2012, ki jo je uredila Cvetka Aupič, potomka Planinčevih, ki so jim takrat požgali hišo in jih internirali.

Prireditev je bila del sklopa dogodkov ob praznika Krajevne skupnosti Črnomelj, ki jih bodo zaključili to soboto s prireditvijo pod lipami na Gričku.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj