Na vsebino

Pozivi k vzpostavitvi dializnega centra v Beli krajini

V Sloveniji je bilo v preteklih letih že več pobud za ustanovitev manjših dializnih centrov, s katerimi bi rešili težave bolnikov, ki se daleč vozijo na dializo. Pred desetimi leti so tako pobudo dali tudi belokranjski dializni bolniki, ki se vozijo na dializo čez Gorjance in porabijo še enkrat toliko časa za pot do bolnišnice in nazaj kot pa za zdravljenje. Dializni center, ki bi deloval v okviru novomeške bolnišnice, so ob podpori vseh treh belokranjskih občin načrtovali vzpostaviti v črnomaljskem domu starejših občanov. Potem pa se je število dializnih bolnikov zmanjšalo in v novomeški bolnišnici so od tega načrta odstopili, saj bi bil po njihovem center strokovno in ekonomsko nesprejemljiv. Prav tako za vzpostavitev centra niso bila v celoti zagotovljena finančna sredstva.

V Beli krajini je trenutno okrog 20 dializnih bolnikov, ki znova opozarjajo na potrebo po vzpostavitvi tovrstnega centra na sončni strani Gorjancev. Našel se je tudi lastnik prostorov, ki je Občini Črnomelj ponudil prostor za dializni centerter navezal stike z nekaterimi podjetji in posamezniki, ki bi bili pripravljeni sofinancirati potrebno opremo. Na Občini Črnomelj menijo, da bi bil dializni center za Belo krajino »zagotovo velika pridobitev, vendar pa gre za zelo subspecialistično obravnavo«.

V Zdravstvenem domu Črnomelj potrebnega kadra za ta namen nimajo, njihovi zdravniki družinske medicine na tem področju nimajo ustreznih kompetenc, prav tako bi za tovrstne storitve potrebovali posebej izobražene diplomirane medicinske sestre. Tako imajo pomisleke predvsem zaradi nujnih stanj na dializi in njihove takojšnje obravnave ob morebitnih zapletih, ki bi bila lahko sporna zaradi oddaljenosti od same bolnišnice. »Res je, da se morajo naši občani voziti v Novo mesto, vendar imajo v Splošni bolnišnici Novo mesto nudeno storitev na visokem nivoju, obenem pa tudi takojšnjo pomoč pri zapletih,« so v odgovoru na vprašanje občinske svetnice Mojce Čemas Stjepanovič še zapisali na črnomaljski občinski upravi, kjer menijo, da bi moral biti dializni center nameščen v samem ZD Črnomelj, lahko tudi v bodočem severnem prizidku k stavbi zdravstvenega doma.

Vršilec dolžnosti strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Novo mesto Boštjan Kersnič nam je zatrdil, da vzpostavitev dializnega centra v Beli krajini podpira, kaj bo potrebno narediti za to in kdo bo to naredil, pa je po njegovih besedah bistveno težje vprašanje.

»Seveda smo vsi zdravstveni delavci navdušeni nad tem, da bi medicina prišla do bolnikov in ne obratno. Zakaj ne obratno, vam je lahko vsaj malo jasno, ker gre v prvi vrsti za kadrovske in prostorske težave (problem so medicinske sestre, zdravniki in ostalo osebje) ter nato tudi kakovost dela. Zavedati se morate, da so bolniki v bolnišničnem okolju vsaj nekoliko bolje oskrbljeni, kot bi bili na domačem pragu, saj imajo na voljo 24 ur delujoč laboratorij, urgentni center ter ostale zdravnike in podporo, ki je na terenu ne bi bilo,« je zapisal Kersnič.

Na Občini Črnomelj sicer zagotavljajo, da z aktivnostmi glede ureditve dializnega centra za Belo krajino nadaljujejo, saj je le-ta v našem okolju nujno potreben.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj