Na vsebino

Pozitivnih kar tri četrtine testov

Včeraj so ob 11.104 PCR-testih potrdili 8396 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 75,6 odstotka.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 118.636 aktivnih okužb. Število aktivnih primerov okužb se je včeraj v primerjavi z dnevom prej povišalo za 6119.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 10.474, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 524. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 5620, kar je 291 več kot dan prej.

V bolnišnicah se zdravi 636 covidnih bolnikov, kar je 28 več kot dan prej. Najmlajši bolnik je star 20 let. 135 bolnikov potrebuje intenzivno nego, najmlajši na tem oddelku ima 32 let.
V nedeljo je umrlo 14 covidnih bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 78 novih okužb: Črnomelj 47 (dan prej 56), Metlika 20 (dan prej 45), Semič 11 (dan prej 12).

Sledilnik kaže, da je trenutno v Beli krajini 1726 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 937, Metlika 529, Semič 260.

Spremembe pri trajanju izolacije po okužbi

Trajanje izolacij po koronavirusni okužbi se z današnjim dnem za večino okuženih krajša iz deset na sedem dni. Posamezniki 24 ur pred zaključkom izolacije ne smejo imeti vročine in drugih zdravstvenih težav, sedmi dan pa morajo opraviti hitri test na novi koronavirus. Sprememba velja tudi za osebe, ki so že v izolaciji.

Skrajševanje časa izolacije velja le za osebe, ki ne sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni, kar bi zahtevalo zdravljenje, je v petek pojasnil infektolog Janez Tomažič.

Za skrajševanje izolacije morata biti izpolnjena dva pogoja. Prvi je, da je oseba 24 ur pred zaključkom izolacije brez vročine, ne da bi vzela tablete, in brez drugih pomembnih težav, sicer se trajanje izolacije podaljša. Drugi pogoj je, da je oseba sedmi dan negativna na hitrem antigenskem testu. Samotest ne zadostuje.

Če je test pozitiven, se oseba vrne v izolacijo in ponovi testiranje naslednji dan vse do desetega dne, ko se izolacija po prejšnjih smernicah zaključi brez opravljenega testa.

Ob izpolnjevanju navedenih pogojev lahko oseba po sedmih dneh prekine izolacijo. Nato pa se mora še tri dni čim bolj izogibati stikom z ljudmi in pravilno uporabljati kirurško masko ali masko tipa FFP2.

Začetek izolacije je pri osebah, ki so brez simptomov, od dneva pozitivnega PCR-testa. Pri osebah s simptomi in potrjeno okužbo s testom PCR pa se upošteva prvi dan simptomov.

V skladu s pravili evropskega covidnega potrdila je izdaja QR-kode za prebolevnike možna z enajstim dnem po pozitivnem PCR testu, zato osebe med osmim in desetim dnevom ne bodo imele veljavne QR-kode.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj