Na vsebino

Podjetniški inkubator soustvaril lepo število podjetij

Foto: PI Bela krajina
Foto: PI Bela krajina

V Podjetniškem inkubatorju (PI) Bela krajina so v lanskem letu, ko so praznovali peto obletnico delovanja, dosegli vse zastavljene cilje. V inkubator je bilo skupno sprejetih deset novih podjetij, štiri nova podjetja so prišla v inkubacijo neposredno iz predinkubacije.

Ob tem so skozi program GO4 in ostale aktivnosti prepoznali 19 inovativnih idej oziroma posameznikov. Predinkubirali so šest novih posameznikov, devet tistih, ki so bili vključeni v njihove aktivnosti, pa je lani ustanovilo šest novih podjetij. Na zadnji dan lanskega leta so tako imeli 33 inkubiranih podjetij in pet predinkubirancev.

Med lanskoletnimi večjimi uspehi inkubiranih podjetij gre omeniti podjetje RingoX, ki je razvilo IOT pametno napravo za odklepanje vrat in je bilo med petimi finalisti, ki so se potegovali za prestižni naziv Slovenski start:up leta 2021. Uspešno se je zaključil tudi prvi Kickstarter projekt iz belokranjskega inkubatorja, saj je ekipa Dudes vs. Gravity za svoj izdelek Gravity Board uspela zbrati kar 31.264 evrov in tako svoj cilj preseči za več kot 100 odstotkov.

Ambiciozni načrti za leto 2022

Tudi za letošnje leto so si v PI Bela krajina zastavili smele cilje. Inkubirali bodo vsaj štiri podjetja in v predinkubacijo sprejeli vsaj šest predinkubirancev. Prepoznali bodo vsaj osem inovativnih poslovnih idej oz. posameznikov, pet posameznikov, ki so bili vključeni v njihove aktivnosti, pa bo na novo ustanovilo podjetje.

Letos bodo pričeli tudi z aktivnostmi za nadgradnjo inkubatorja s kompetenčnim centrom za izvajanje usmerjene specializacije. Namen usmerjene specializacije je osredotočenje razvojnih vlaganj in podpore na področje, kjer ima Bela krajina kritično maso znanja, kapacitet ter kompetenc in na katerih ima inovacijski potencial za pozicioniranje na regionalnih trgih ter s tem krepitev svoje prepoznavnosti.

Pripravili bodo tudi zasnovo in plan aktivnosti za pričetek izvajanja usmerjene specializacije inkubatorja ter organizirali mreženjsko-poslovni dogodek. Prav tako bodo potekala tudi izobraževanja in usposabljanja za zaposlene o aktualnih temah iz startup podjetništva ter ogledi dobrih praks.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj