Na vsebino

Partizanska bolnišnica Zgornji Hrastnik

Zgrajena tik pod vrhom je bila v Rogu postavljena prva zdravniška postojanka. Jeseni 1943 sta bili zgrajeni le dve baraki in zunanja kuhinja. Do konca vojne je bilo postavljenih osem stavb. Dostop je bil mogoč le po starem hlodu in poti, ki je vodila skozi grmovje. Danes sta bolnišnica in bližnje pokopališče zaščiteni kot spomenika državnega pomena.

Decembra 1943 je dr. Janez Milčinski postal vodja bolnišnice in takoj začel s njeno širitvijo. Pod njegovim vodstvom se je bolnišnica specializirala za reševanje hudo ranjenih in težjih kirurških posegov. Prva nova baraka je bila operacijska baraka imenovana »aseptika«. Imela je operacijsko mizo in postala tako vzor bodočim bolnišnicam na Kočevskem Rogu. Imela je dve vogalni okni, ki sta omogočali več dnevne svetlobe med operacijami. Z izgradnjo »aseptike« se je prvič ločila aseptična in septična kirurgija v partizanskih bolnicah. Konec februarja 1944 je bila z manjšo operacijsko sobo zgrajena nova koča za ranjence. V manj kot letu in pol se je v bolnišnici zdravilo več kot 400 ranjenih, od katerih je bila večina težje. Od ranjenih je 69 bolnikov umrlo. Pokopani so v bližnjem pokopališču.

Bolnišnica Zgornji Hrastnik se nahaja v Kočevskem rogu. Če potujete po cesti Podturn – Črmošnjice, v smeri proti Črmošnjicam, zavijte desno proti Komarni vasi. Vozite približno 3,5 km do smučišča Gače in nadaljujte pot do Komarne vasi. Vozite se približno 1,3 km in zavijte desno ter po 20 metrov levo na gramozno pot, sledite smerokazu za Bazo 20. Po 1,5 km vožnje zavijte levo. Vozite se še približno 1,5 km. Na križišču boste videli info tablo za Partizanske bolnice v Kočevskem rogu. Avtomobil pustite tukaj. Nadaljujte pot peš. Po 100 metrih bo na vaši desni vidno pokopališče umrlim. Bolnišnica se nahaja 200 metrov naprej.

Vir: Odkrijte Belo krajino

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj