Na vsebino

Padajoče kamenje ogroža varnost voznikov

Na lokalno cesto med Radenci in Sodevci se skotalijo tudi večje skale.
Na lokalno cesto med Radenci in Sodevci se skotalijo tudi večje skale.

Skale in padajoče kamenje že vrsto let ogrožajo prometno varnost voznikov na odseku ceste med Radenci in Sodevci ob reki Kolpi. Tamkajšnji krajani opozarjajo, da je bilo že kar nekaj avtomobilov poškodovanih in bojijo se, da bo prišlo do hujše nesreče, če pristojni ne bodo ukrepali in brežin ustrezno zavarovali.

Kot je v odgovoru na vprašanje občinske svetnice Renate Butala zapisal Vinko Kunič s črnomaljske občinske uprave, so za postavitev zaščitnih mrež ob omenjeni lokalni cesti že pred leti pridobivali ponudbe izvajalcev, nazadnje pred dvema letoma. Na podlagi zbranih predračunov so stroške za 3.900 kvadratnih metrov varovalnih mrež na Dečini ocenili na okoli 75.000 evrov, za 3.400 kvadratnih metrov varovalnih mrež nad Gorenjimi Radenci pa na okoli 60.000 evrov.

Po Kuničevih besedah doslej v občinskem proračunu tako velikih sredstev za postavitev zaščitnih mrež še niso uspeli zagotoviti. "V kolikor bomo zaradi migracij spet pridobili več sredstev iz državnega proračuna (v letu 2023 je bilo teh za našo občino okoli 200.000 evrov manj kot v letu 2022), bi bilo možno izvesti vsaj eno zaščito od navedenih. Seveda pa tudi postavitev varovalnih mrež na brežinah vkopov lokalne ceste ne bo preprečila, da ne bi kamenje z višje ležečih zemljišč (gre predvsem za strme gozdne površine v lasti več oseb – agrarne skupnosti), priletelo na in tudi čez cesto," je še opozoril Kunič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj