Na vsebino

Osrednja gasilsko reševalna vaja GZ Semič

V sklopu letnega plana dela Gasilske zveze Semič je izvedba vsakoletne osrednje gasilsko reševalne vaje, ki se jo običajno izvede v mesecu oktobru-mesecu požarne varnosti.

Tudi v letošnjem letu je bila zato izvedena vaja za vse gasilske enote vključene v Gasilsko zvezo Semič. Sodelovala je še enota PGD Črnomelj in ekipa prve pomoči štaba Civilne zaščite Občine Semič.

Predpostavka vaje je bila požar večjega gospodarskega poslopja na kmetiji, vključno s poškodovanimi domačini, ki so skušali reševati delovne stroje izpod gorečega objekta.

V drugem sklopu vaje pa je prišlo do prometne nesreče dveh vozil. V enemu izmed teh tudi do požara. Dve udeleženi osebi sta se, iz gorečega vozila, z manjšimi poškodbami rešili sami, poškodovancu v drugem vozilu pa so morali iz vozila, s tehničnim posegom, pomagati gasilci PGD Črnomelj.

V prvem delu naloge - gašenje objekta, so se morali gasilci najprej soočiti z nalogo oskrbe poškodovanih domačinov, pri čemer jim je kasneje pomoč nudila ekipa prve pomoči CZ Semič. V nadaljevanju je sledilo aktivno gašenje gorečega objekta in izvajanje obrambe sosednjih objektov pred možnostjo požarnega preskoka. Za gašenje se je pri tem najprej uporabila voda iz gasilskih cistern, ob prihodu dodatnih gasilskih enot pa je bila zadostna količina gasilne vode zagotovljena preko tako imenovane verige iz bližnjega potoka.

Navedeno delo je opravljalo vseh 9 gasilskih enot iz GZ Semič, saj je bilo za vse naloge potrebno večje število gasilcev in gasilske opreme.

Med potekom te intervencije je zaradi nepazljivosti med vožnjo prišlo še do prometne nesreče v bližnjem križišču. Ugotovljeno je bilo, da so trije udeleženci poškodovani, da gori eno vozilo in da je v drugem negiben voznik s hudimi poškodbami.

Zaradi dodatnega nepredvidenega dogodka je bil del dveh gasilskih enot iz gašenja požara takoj napoten na zavarovanje kraja dogodka prometne nesreče, vključno z nalogo nudenja prve pomoči poškodovanim. Zaradi neznanih poškodb voznika, ki je bil še v vozilu, je bila preko Regijskega centra za obveščanje Novo mesto aktivirana še enota PGD Črnomelj, ki je na kraju s tehničnim posegom opravila iznos poškodovanega voznika.

Seveda je šlo v obeh primerih le za vajo, ki je bila sestavljena iz dveh delov, saj je tudi v praksi možno, da pride do takšnega dogodka.

Z vajo smo hoteli preveriti ustreznost trenutno veljavnih alarmnih postopkov za tovrstne nesreče, zadostnost količine gasilne vode za gašenje večjega objekta, število gasilcev za tako zahtevno intervencijo ter usklajenost vseh vpletenih v gašenje in reševanje ob tovrstnih nesrečah. Z vajo je bilo ugotovljeno, da je bil pristop k izvedbi zadane naloge ustrezen, podrobnejšo analizo pa bo opravilo Poveljstvo Gasilske zveze Semič na naslednji seji.

Za uspešno pripravo in izvedbo vaje se, v imenu Gasilske zveze Semič, zahvaljujem vsem domačinom, vsem sodelujočim, ki so nudili pomoč pri pripravi in izvedbi vaje, vsem gasilkam in gasilcem, ekipi PP CZ Občine Semič, gasilcem PGD Črnomelj, Regijskemu centru za obveščanje Novo mesto, članicam in članom PGD Črmošnjice ter vsem ostalim, ki so kakorkoli pomagali pri načrtovanju ali izvedbi vaje. .

Vir: GZ Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj