Na vsebino

Operaterji 112 podatke o klicih beležijo ročno

Informacijski sistem Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) je bil v sredo zjutraj žrtev kibernetskega napada.

V petek je Upravo za zaščito in reševanje obiskala tudi ekipa z Odzivnega centra za incidente v informacijskih sistemih organov državne uprave (SIGOV-CERT), ki je pristojen za odzivanje na kibernetske incidente in je del Urada za informacijsko varnost. "Šele po tem bomo videli, kako resen je incident tehnično," je povedal Uroš Svete, direktor Urada za informacijsko varnost.

Strežniška oprema res ni najnovejša, ne moremo pa reči, da je zastarela. Postopek za njeno zamenjavo je prav zdaj v teku," so pojasnili in dodali, da bo dobavljiva oktobra. "Sistemi niso zastareli, so starejši, vendar še vedno funkcionalni in normalno delujoči. Kako so hekerji prišli znotraj sistema, bomo pa videli, ko bo zaključena ta forenzična preiskava," je pojasnil direktor uprave Darko But.

Kibernetski napad je vplival tudi na delo operaterjev, ki se oglašajo na nujne klice na številki 112. Zaradi nedelujočega sistema morajo podatke beležiti ročno v zvezke.

"Klicna številka 112 deluje ves čas, res pa je, da morajo operaterji po sprejemu klica podatke zabeležiti ročno, ker sistem za poročanje o intervencijah (SPIN) še ne deluje. Kljub temu obveščanje in aktiviranje enot za zaščito in reševanje poteka nemoteno," zatrjujejo na ministrstvu.

Vir: 24ur

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj