Na vsebino

Ob državni slovesnosti v Črnomlju tudi zapora ceste

Ulica Otona Župančiča bo zaprta. Foto: A.R.
Ulica Otona Župančiča bo zaprta. Foto: A.R.

Pred državnim praznikom bo zvečer ob 20. uri v Športni dvorani OŠ Mirana Jarca v Črnomlju potekala osrednja državna slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, na kateri bo slavnostni govornik predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Na njej bosta med ostalimi gosti prisotni tudi predsednica Nataša Pirc Musar in ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Za scenarij in režijo je poskrbel Tomaž Letnar. Kot je pojasnil, se predstava izogiba interpretacijam in skozi verodostojne ter strokovno dokumentirane citate akterjev verno slika tedanje prelomne čase ter nas s svojo vero v boljši in lepši svet nagovarja tudi v krizni sedanjosti. Kot ob tem poudarjajo na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), idejo slovesnosti najbolje povzema izjava člana takratne zavezniške misije v Beli krajini, odlikovanega ameriškega častnika Georgea Wuchinicha: "Narod, ki se bori enako odločno s puško kot s knjigo v roki, ne more biti premagan."

V Črnomlju je bilo namreč med drugo svetovno vojno ustanovljeno Slovensko narodno gledališče, ki je uprizarjalo zahtevne gledališke igre iz slovenske in svetovne dramske zakladnice ter s tem potrdilo pomen visoke kulture za narodno zavest v boju proti okupatorju. Reševanje zavezniških pilotov iz sovražnikovih rok in zavezniška pomoč partizanskemu boju preko letališč v Beli krajini pa potrjuje, da so bili partizani del svetovne protifašistične koalicije, so dodali na Ukomu.

Poleg uveljavljenih dramskih igralcev bodo na slovesnosti nastopili vrhunski baletni plesalci, Orkester Slovenske vojske ter odlični lokalni glasbeni in plesni sestavi. Avtentično vzdušje Bele krajine bodo z glasbo in plesom ustvarili Tamburaški orkester Dobreč, vokalni skupini Lan Metlika in Duma ter Folklorna skupina Dragatuš.

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na prvem programu Televizije Slovenija.

Zaradi proslave bo od 19. do 21.30 ure veljala popolna zapora Ulice Otona Župančiča, od Kulturnega doma Črnomelj do križišča za Šolsko ulico. Upoštevajte prometno signalizacijo.

Vir: STA, Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj