Na vsebino

Kulturne ustanove v pričakovanju sproščanja ukrepov

Sedeži v dvorani Kulturnega centra Semič že dolgo samevajo.
Sedeži v dvorani Kulturnega centra Semič že dolgo samevajo.

Epidemija covida-19 je močno prizadela tudi področje kulture. Vrata gledališč in kinodvoran so v covidni krizi najdlje zaprta, kulturni sporedi so se izpraznili, kulturno življenje se je zasilno preselilo na splet, kar pa različne kulturne ustanove pušča v negotovosti.

Vlada je včeraj vendarle sprejela omilitve ukrepov tudi pri kulturnih prireditvah, ki bodo veljale od sobote. Na prireditvah zunaj in v notranjih prostorih bo možna 50-odstotna zasedenost sedišč ob izpolnjenem pogoju, da imajo obiskovalci potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani (PCT-pogoj), in ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Omenjena dokazila pa niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se kulturne prireditve udeležijo skupaj z družinskimi člani ali skrbniki. Skupina mladostnikov se brez skrbnikov kinopredstave brez PCT-pogoja tako ne more udeležiti. Prireditev brez zagotovljenih sedišč ni možna. Omejitev za število oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja. Nastopajoči morajo enkrat tedensko izvesti testiranje.

In kako so dolge mesece zaprtja preživele belokranjske kulturne ustanove? Na Zavodu za izobraževanje in kulturo (ZiK) Črnomelj so v lanskem letu na področju kulture na desetih dogodkih našteli 489 nastopajočih, 2.185 obiskovalcev v živo in 16.860 ogledov na spletu. V primerjavi z letom 2019 gre za 30-odstotni upad števila aktivnih udeležencev, kar je posledica strogih vladnih ukrepov povezanih s prepovedjo izvajanja kulturnih prireditev in zbiranja ljudi. Leto 2020 je bilo zaradi koronavirusa eno najslabših za črnomaljski kino, ki so ga morali zapreti za pol leta. K sreči so lahko organizirali poletni kino (13 predstav v Črnomlju in na Vinici), kar je vsaj delno zmanjšalo škodo zaradi izpada predvajanja filmov. Na 128 predstavah so zabeležili 3.647 obiskovalcev, kar je dobra polovica manj kot v letu 2019.

Kljub vsem omejitvam so se na ZiK-u odločili, da bodo ta vikend znova odprli Kino Črnomelj, »pa čeprav za 10 ljudi«, kot so zapisali.

V Kulturnem centru Semič so morali v lanskem letu zaradi vladnih odlokov in ukrepov odpovedati 69 dogodkov. Semiški kulturni center, telovadnica Partizan, Muzejska hiša Semič ter TIC Semič so v času zaprtja ohranjali stik z obiskovalci prek družbenih omrežij ter povezav na daljavo. »Število odpovedanih dogodkov sicer ni veliko, to pa iz razloga, ker smo bili zadržani pri načrtovanju za drugo polovico leta, skladno z napovedmi glede epidemije za jesenski čas. Če smo v prvi polovici leta še iskali načine kako ohraniti našim obiskovalcem stik s kulturo in se posluževali zlasti fotografij in posnetkov preteklih predstav ter obstoječih razstav, smo v drugi polovici leta nadgradili svoje aktivnosti z novimi video vsebinami, ki so dostopne na našem YouTube kanalu,« je zapisala direktorica KC Semič Irena Plut.

Skupno so tako lani v Semiču izvedli 160 dogodkov, kamor prištevajo tudi vaje, delavnice, izobraževanja in sestanke, ki so potekali v prostorih semiškega kulturnega hrama. Zabeležil so približno 7.170 obiskovalcev, objavljene video vsebine pa so bile ogledane 7.700-krat.

V Kulturnem domu Metlika, s katerim upravlja tamkajšnja Ljudska knjižnica, so lani izvedli 15 prireditev in našteli dobrih 1.400 obiskovalcev. Pandemija je vplivala tudi na dogajanje v okviru 28. poletnih prireditev, ko so pod strogimi pogoji uspeli izvesti le sedem od predvidenih 13 prireditev. Obiskalo jih je okrog 920 ljudi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj