Na vsebino

KUD Artoteka: mozaik, ki se dopolnjuje že 30 let

V Kulturnem centru Semič so sinoči odprli razstavo likovnih del članov KUD Artoteka Bela krajina in z njo obeležili 30-letnico obstoja društva. V zgornji avli semiškega hrama kulture so na ogled tako slike, ustvarjene na lanskoletni likovni koloniji na temo Mitologija Bele krajine, kot izbrana dela posameznih članov društva iz preteklih treh desetletij.

Zbrane so nagovorili vodja Območne izpostave JSKD Črnomelj Helena Vukšinič, črnomaljski podžupan Jaka Birkelbach, predsednica KUD Artoteka Bele krajina Julijana Turnšek Heij in umetnostni kritik Iztok Premrov, razstavo pa je odprla direktorica KC Semič Irena Plut.

Na pobudo treh belokranjskih kiparjev Jožefa Vrščaja, Dirka Heija in Martina Skolibra, je bilo pred tremi desetletji ustanovljeno društvo, ki so ga poimenovali Artoteka, po ideji izposojanja umetnin, ki jo je iz tujine prinesel kipar Heij. Želeli so, da bi – podobno kot knjige iz knjižnice – slike našle svoj začasni dom v stanovanjih, predvsem pa v poslovnih prostorih podjetij in ustanov, kjer bi se zbirke ali posamezne slike občasno menjale in dopolnjevale in nato ali odkupile ali vrnile v zbirko društva.

Seveda pa izposoja slik ni bil edini cilj društva. Svoje članstvo iz celotne Bele krajine, ki je v treh desetletjih v intervalih raslo in upadalo, je vodstvo društva želelo tudi izobraževati, povezovati med seboj in z drugimi sorodnimi društvi, želeli so sodelovati na kolonijah, razpisih, se preizkušati v novih tehnikah in znanjih, predvsem pa ustvarjati in razstavljati. Društvo vsa tri desetletja uspešno združuje akademske in ljubiteljske likovne ustvarjalce, saj vsak na svoj način prispevajo v skupnost dragocena znanja, energijo in ideje. Individualne in skupinske razstave društva spremljamo v javnih prostorih bank, upravnih enot, kulturnega doma in drugih inštitucij, izvedli so vrsto likovnih bienalov in bienalov otroške ilustracije, likovnih delavnic in kolonij. Posamezni člani redno sodelujejo na tematskih likovnih razstavah JSKD in dosegajo vidne uspehe.

Čeprav so likovni ustvarjalci v osnovi individualisti, si želijo in potrebujejo skupni prostor, v katerem bi lahko snovali svoje projekte, načrtovali dogodke in hranili vedno obsežnejšo društveno zbirko slik. Kot je v svojem nagovoru povedala Helena Vukšinič, je jubilej morda dobra priložnost, da lokalna skupnost resno pristopi k reševanju te potrebe.

V 30 letih so člani Artoteke dokazali in potrdili svojo vlogo v belokranjskem kulturnem prostoru, razvili in likovno podprli so mnoge tudi družbeno in okoljsko pomembne projekte, kot je v zadnjem času skrb za ohranitev črne človeške ribice. So strokovna podpora mladim likovnikom, ki se šele iščejo, in ustvarjalna opora že uveljavljenim ustvarjalcem.

"KUD Artoteka seveda še ni dokončana zgodba, je mozaik let, oseb in stvaritev, ki se ves čas dopolnjuje. Je živa skulptura, ki raste in se razvija. Naj bo tako tudi v prihodnje," je svoj nagovor zaključila vodja črnomaljske izpostave JSKD.

V kulturnem program prireditve, ki jo je povezovala Ajda Skrbinšek, je nastopila zasedba BRZAGE, ki jo sestavljajo črnomaljske glasbene legende BRane, ZAre in GEro.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj