Na vsebino

Koga in česa ne smete zamuditi na letošnjem Črnfestu

Črnfest slovi pod sloganom 'dobro za vse' in je največji poletni festival v Beli krajini v zadnjih letih. Festival z več kot 20 dogodki je največji projekt treh mladinskih organizacij Klub belokranjskih študentov, Mladinskega kulturnega kluba Bela krajin in Mladinskega centra BIT.

Opisali bi ga lahko kot festival dobre glasbe, smeha, kulture, športa in kulinarike. Ob 15. obletnici festivala so organizatorji še posebej primerno poskrbeli za razgiban, bogat in kvaliteten program, ki bo zagotovo pritegnil vse generacije. Festival se bo letos odvijal od 19. avgusta do 3. septembra 2022 v črnomaljskem grajskem atriju in na drugih lokacijah.

Kaj in koga pa lahko letos pričakujemo in česa ne smete zamuditi na ČrnFestovem odru?

Med več kot 20 dogodki boste zagotovo našli vsaj enega zase in odkrili nekaj novega.

Festival bodo prvi vikend otvorili stari mački slovenske glasbene scene Dan D, sobotni večer pa bodo grajski atrij s svojo mladostno energijo napolnili Mrfy in Jet Black diamonds - JBD.

Ponedeljki so rezervirani za kulturo in izobraževanje. Če ste ljubitelji potovanj, vas bo zagotovo zanimalo kako poteka potovanje od Mehike do Kolumbije. Če pa ste ljubitelj poezije, 29. avgusta zagotovo ne smete zamuditi posebne predstavitve pesniške zbirke H2SO4. Na ČrnFestovem odru jo bosta predstavila avtorja Igor Saksida in Mia Puhar Rodin z umetniškim imenom Masayah, ki je ena najbolj prepoznavnih ustvarjalk na slovenski hiphop sceni.

V sredo, 24. avgusta, si boste v sklopu programa festivala lahko ogledali kratke filme, ki so bodo nastali na 15. filmskem taboru Kolpa. Filme v štirih filmskih zvrsteh bo ustvarilo 20 mladih iz celotne slovenije, njihovi mentorji pa bodo uveljavljeni slovenski filmarji: Maja Weiss, Mojca Funkl, Brina Fekonja, August Adrian Braatz in Aron Horvath Botka.

Ob torkih ČrnFestov oder prevzamejo komiki. Letos malce drugače. 23. avgusta priporočamo ogled impro showa Lastnikov humorja. Improvizacija je oblika gledališča, ki nastaja neposredno pred očmi gledalcev. Igralci nimajo vnaprej napisanega besedila, inspiracijo pa najdejo v občinstvu, ki potek ali situacijo določi s podajanjem predlogov. Lastniki humorja so kolektiv ustvarjalnih posameznikov z desetletjem bogatih izkušenj iz vseh vrst uprizoritvenih umetnosti s poudarkom na večkrat nagrajeni gledališki improvizaciji. Po uprizoritvi impro showa, pa bodo Lastniki humorja v črnomaljskem grajskem atriju izvedli tudi poseben Pub kviz show, ki postaja vse bolj priljubljena vrsta zabave tudi v Sloveniji. V torek 30. avgusta Na ČrnFest prihaja kolektiv stand-up komikov - Splicka Scena, ki je pravi hit v mestu pod Marjanom. Uživali boste v splitskem humorja, ki je bolj živahen in oster, kot si morda predstavljate.

Srede so zdaj že tradicionalno namenjene najmlajšim, letos bodo lahko uživali v predstavi Magična knjiga, ki jo izvaja interaktivno magično gledališče za otroke in odrasle - Čarovniški Blues. Teden kasneje, 31. avgusta, pa na ČrnFestovm odru gostuje predstava Siti Teatra BTC - Ješ, jež?.

Organizatorji niso pozabili niti na športne navdušence – v sklopu festivala bodo potekali kar tri športni dogodki: turnir v odbojki na mivki, turnir v košarki 3x3 in teniški turnir dvojic.

Bolj se bomo bližali vikendu, glasnejše bo dogajanje v atriju. Četrtkov večer, 25. avgust, bo jazzovsko obarvan, saj bosta na oder stopila diplomiran jazz pevec Hauptman in zasedba freekind., ki jo sestavljata hrvaška pianistka in vokalistka Sara Ester Gerdelj ter slovenska bobnarka Nina Korošak Serčič. To je zagotovo eden izmed koncertov, ki ga organizatorji priporočajo vsem glasbenim sladokuscem. Hauptmanovo glasbo lahko opišemo kot mešanico jazza, alternativnega RnB-ja, soula in popa. Skozi sproščene groove se distancira od tipičnih aranžmajev in harmoničnih pristopov sodobnih pop izvajalcev. freekind. pa zase pravita, da ju vodi kreativna filozofija. Njuna tehtna besedila z močnimi sporočili zaživijo na krilih ritmov in melodij soula, R&B-ja in jazza. Svojo glasbo sta že prenesli čez meje Slovenije, in sicer sta uspešno nastopili na festivalu Waves Vienna, Jazz festivalu v Zagrebu, ter festivalu Sharpe v Bratislavi.

Natanko teden kasneje, 1. septembra, pa oder ČrnFesta v akustični obliki zasede kolektiv kaljenih glasbenikov iz Novega mesta - Društvo mrtvih pesnikov ali DMP.

Petek, 26. avgust bo na festivalu zaznamovan z rapom in hip hopom. Neža Mihelič – Žena je na glasbeno sceno prodrla odločno in v zadnjih nekaj letih nase opozorila s starošolskim pristopom, močnimi besedili in kupom odličnih singlov, ki so spoj klasičnega rapa in sodobnega zvoka. Njena besedila zaznamujejo pristne zgodbe, iskrene izpovedi in značilen slang, s katerimi prikazuje utrip svoje generacije. Na odru bo nastopila z Arnom, ki prav tako spada v mlado gardo slovenskih raperjev. Večer pa bo v svojem stilu zaključil trenutno eden izmed najbolj vročih raperjev na slovenski sceni - Drill. Teden kasneje, pa bo petek na festivalu namenjen elektronski glasbi. Za DJ mizo bosta Aney F. in Paperclip project.

Če boste obiskali samo en dogodek, pa vam zagotovo priporočamo obisk Urbane kulinarike in večerne glasbene poslastice izjemnih slovenskih glasbenikov, ki so jo organizatorji označili za “must see” letošnjega programa.

Črnfestovo Urbano kulinariko, 27. avgusta, bodo zvečer s svojo izjemno energijo začinili Pantaloons, P´Jays in Balkan Boys. Trio Pantaloons se spogleduje z glasbo divjih balkanskih pihalnih godb, vznemirljivo novo londonsko jazz sceno ter funkom, breakbeatom in dubstepom. Tudi P'Jays so trenutno ena izmed najbolj zanimivih skupin na slovenskih tleh, saj je, kot pavijo, njihova zvočna slika prava mala mojstrovina, če že ne senzacija, vsaj na slovenskih tleh in je nastala pod vtisom skupin kot so Weather report in Snarky Puppy. Skupina Balkan Boys pa predstavlja pravi pomen in namen balkanske glasbe – ljubezen, pozitivno energijo in dobre vibracije. Njihov energični odrski nastop je odličen primer, kaj se zgodi, ko balkanski melos mešamo z ritmi sveta: rumba, ska, swing in reggae.

Črnfest 2022 bomo v grajskem atriju udarno zaključili s skupinama Brkovi in Krankšvester. Brkovi so odigrali nešteto koncertov po Balkanu in Evropi, a na ČrnFest letos prihajajo prvič. V svojem "PunkFolkWellness" slogu bodo zagotovo dobro zatresli grajski atrij. Tudi člana skupine Krankšvester sta znana po svojem happy hardcore, hip hop in house slogu z namerno vulgarnimi, provokativnimi in sarkastičnimi besedilih. Vsi mladi zagotovo poznajo uspešnico »Gaber« iz leta 2017.

Vstopnice za dogodke že na voljo prek spleta TUKAJ ter na prodajnih mestih - OMV in Trafika3DVA.

Več podrobnosti o celotnem programu festivala in nastopajočih si lahko preberete na spletni strani www.crnfest.si

Vir: Črnfest

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj