Na vsebino

Kako v Beli krajini do tečaja za pridobitev digitalnega bona

Služba vlade za digitalno preobrazbo je skladno z napovedmi objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Izvajalcev po statističnih regijah je 29, zainteresirani upravičenci se na tečaje prijavijo neposredno pri izvajalcih.

Upravičeni prebivalci Slovenije se bodo lahko subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc udeležili do 30. novembra letos. Tečaja se bodo lahko udeležili vsi, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji in so na dan 12. marca 2022 bili stari 55 let ali več.

Udeležba na tem izobraževanju, ki bo brezplačna, bo pogoj za vpis v informacijski sistem finančne uprave kot upravičenca do digitalnega bona 22, ki udeležencem omogoča nakup računalniške opreme.

Razpis za izbor izvajalcev teh izobraževanj je bil objavljen sredi maja, izbranih je bilo 29 izvajalcev v vseh statističnih regijah. Podroben seznam je objavljen na spletni strani vladne službe za digitalno preobrazbo, najdete ga tudi v spodnji priponki.

Izvajalec izobraževanj v belokranjski regiji je Zavod za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj. Zaradi omejenega števila prostih mest in zagotavljanja enakih možnosti za vse, predprijav na ZIK-u ne sprejemajo. Informacijo o načrtovanih usposabljanjih in datumu odprtja prijav, ki jih bodo zbirali osebno na Ljudski univerzi ZIK, bodo objavili 11. avgusta.

Upravičenci do izobraževanj se lahko do zapolnitve prostih mest prijavijo neposredno pri izvajalcih izobraževanj ne glede na naslov stalnega bivališča. Posameznik se lahko prijavi zgolj na eno prosto mesto. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur.

Digitalne bone so sredi junija v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu finančne uprave in v višini 150 evrov prejeli tudi učenci višjih razredov osnovne šole, dijaki in študenti. Ti jih lahko unovčijo do konca novembra, nato bodo, kot rečeno, sledili starejši. Po podatkih vladne službe za digitalno preobrazbo je do začetka avgusta digitalne bone unovčilo 86.294 posameznikov ali 39 odstotkov upravičencev v skupni vrednosti 12,14 milijona evrov, kar predstavlja nekaj več kot 36 odstotkov dodeljenega zneska. Največ bonov je bilo unovčenih za brezžične slušalke, prenosne računalnike ali tablice, tipkovnice, miške in računalniške zaslone.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj