Na vsebino

FOTO: Razstavo pred premiero uspešno preizkusili

Foto: ZiK Črnomelj
Foto: ZiK Črnomelj

Razstava Domovina je kultura, ki so jo več kot eno leto pripravljali v Kulturnem domu Črnomelj, je skorajda nared za širšo javnost! Uradna otvoritev bo naslednji mesec, zaposleni na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj pa so jo že preizkusili. Premierno so se udeležili doživljajskega vodenja, se preizkusili kot udeleženci zasedanja SNOS in igralci v Slovenskem narodnem gledališču, tako da sedaj res dobro razumejo, kako pomembno vlogo je igrala stavba črnomaljskega kulturnega doma, občina Črnomelj in celotna Bela krajina v zgodovini slovenskega naroda.

Na razstavi lahko preberete številne zanimivosti in zgodovinska dejstva o osvobojenem ozemlju, začetkih slovenske državnosti in kulture ter umetnosti med 2. svetovno vojno. Ogledate si lahko kratek film o dogodkih na osvobojenem ozemlju s številnimi pričevanji preživelih ter občudujete izvirna likovna dela Božidarja Jakca. Poleg tega lahko igrate namizne pastirske igre, ki so se jih igrali med vojno, igrate gledališke odlomke na odru z rekviziti in kostumi, ki jih je leta 1944 igral SNG v Črnomlju, postanete udeleženci na zasedanju SNOS za govorniškim odrom in zasnujete slovensko državnost, se fotografirate v kostumih ali na zasedanju med prepoznavnimi osebnostmi, raziskujete velike slovenske umetnike (Vitomil Zupan, Matej Bor, Božidar Jakac) preko interaktivnih zaslonov na dotik. Lahko pa tudi igrate razne igre na zaslonih na dotik, kot so spomin, kvizi, risanje, literarna lepljenka, radijsko napovedovanje in petje pesmi.

Vir: ZiK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj