Na vsebino

Državni denar za obnovo fasade farne cerkve v Semiču

Cerkev sv. Štefana v Semiču (foto: Uroš Novina)
Cerkev sv. Štefana v Semiču (foto: Uroš Novina)

Župnija Semič je bila skupaj z Občino Semič s projektom Celostne obnove fasade na kulturnem spomeniku farne cerkve Sv. Štefana v Semiču, uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki jih bo v letih 2021-2022 sofinancirala Republika Slovenija.

Vrednost obnove znaša 190.750 evrov. Ministrstvo za kulturo bo prihodnje leto prispevalo 90.000 evrov, Občina Semič bo iz svojega proračuna primaknila 70.000 evrov, preostanek v višini 30.750 evrov pa bo zagotovila Župnija Semič.

Z naložbo bo celostno obnovljena fasada farne cerkve Sv. Štefana v Semiču z avtentičnimi materiali, in sicer: zahodna fasada (236 kvadratnih metrov) vzhodna fasada (177,5 kvadratnih metrov), severna fasada (285 kvadratnih metrov) in zvonik (516 kvadratnih metrov). Odstranjeni bodo vsi dotrajani ometi in beleži, sanirani kamniti portali nad okni in vrati, izvedena rekonstrukcija tankoslojnih apnenih ometov z vročo apneno malto in beljenje vseh ometanih površin s toniranim apnenim beležem.

Občina Semič je leta 2003 cerkev Sv. Štefana razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena, zato je njeno varovanje naša skupna skrb. Omenjeni prispevek občine je predviden v Načrtu razvojnih programov za leto 2022, so še sporočili s semiške občine.

S celovito in temeljito obnovo župnijske cerkve sv. Štefana, ki sodi med najstarejše v Beli krajini, so pričeli leta 2018. Mogočna cerkev, ki je prvič omenjena že v 13. stoletju v listini, s katero je oglejski patriarh Berthold ustanovil župnijo v Črnomlju in ji podredil tudi cerkev v Semiču, je namreč že dolga leta kazala klavrno podobo. Letos bo sicer minilo natanko 200 let od posvetitve sedanje predelane farne cerkve, obnova fasade pa bo še zadnji kamenček v mozaiku zahtevne prenove tega kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Vir: Občina Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj