Na vsebino

Dnevi dejavnosti v 4. razredu

Dneve od 24. do 26. septembra smo učenci 4. razredov posvetili ohranjanju lokalne kulturne dediščine.

V ponedeljek smo raziskovali dediščino Semiča. Učenci smo prikazali življenje v Semiču in okoliških vaseh nekoč. Pri tem so nam pomagali naši domači in sosedje. Povabili smo tudi nekdanjega učitelja in ravnatelja naše šole, gospoda Blaža Kočevarja, ki je našo zvedavost obogatil s svojimi izkušnjami.

V torek smo obiskali spominsko hišo družine Plut in domačijo gospe Stanke Štukelj na Mladici. V spominski hiši smo spoznali pomembnega rojaka, ljudskega godca, Tončka Pluta. V njegovi rosjtni hiši, ki je stara več kot 200 let, smo si ogledali muzejsko zbirko in prostore ter naravne materiale, ki so jih ljudje uporabljali v svojem vsakdanjiku nekoč. Pri domačiji gospe Štukelj smo spoznali naravne materiale, ki so jih ljudje uporabljali nekoč na poljih in urejanju okolice hiše.

V sredo smo izdelali hišo po načrtu in z oblikovanjem papirnih gradiv preizkusili svoje ročne spretnosti.

Po vsakem dnevu smo odšli domov bogatejši s spoznanji naših prednikov. Ob tem bi se radi zahvalili vsem, ki so nam pomagali pri naši kulturni rasti. Posebej se zahvaljujemo gospodom Blažu Kočevarju, Tonetu in Slavku Plutu, ter gospema Stanki Štukelj in Tereziji Štalcar.

Zapisali smo tudi nekaj misli.

V ponedeljek, 24. 9. 2018, smo spoznavali življenje nekoč. Učenci smo s pomočjo staršev, dedkov, babic, pradedkov, prababic in učiteljic raziskovali kako je bilo v šoli nekoč, kje je bila v Semiču prva šolska stavba, kaj so včasih jedli in pili, katere igre so se igrali, katere predmete so uporabljali. Bilo je zelo zanimivo gledati in poslušati sošolce oblečene v stara oblačila, obutev, jedli smo belokranjsko pogačo, videli kako so izvajali koline na vasi, jedli smo špeh in salamo, se igrali stare igre…Obiskal nas je upokojen učitelj Blaž Kočevar. Pripovedoval nam kako je bilo včasih v šoli. Pokazal nam je staro šolsko torbo in prebral kaj so učenci iz Štrekljevca včasih pisali. Slišali smo veliko zanimivosti o šoli nekoč. Morava priznati, da je bilo zelo lepo.

Ema Krašna in Ana Požek

V torek, 25. 9. 2018, smo bili na Plutovi domačiji na Mladici. Tam smo si ogledali staro hišo, videli prostore kot so: kuhinja, sobe, gank, staro stranišče- štrbunk, shrambo, hlev, muzej posvečen godcu Tončku Plutu, veliko predmetov starih 200 let. Slavko in Toni Plut sta nam pripovedovala kako so nekoč živeli in delali na kmetiji. Tudi peli in plesali smo. Slavko Plut nas je s harmoniko in pesmijo pospremil do moje babice Stanke Štukelj. Tam smo si ogledali stari voz, samokolnico, plug, skedenj, poljščine…Potem sta nam Lukina in moja babica pripovedovali kako je bilo včasih na vasi in v šoli. Tudi koso smo klepali. Babica nam je pokazala album s fotografijami, ko je bila majhna. Na koncu smo se posladkali z okusnim štrudlom, domačim kruhom in pecivom moje babice. Pili smo tudi domači čaj. Veseli smo odšli nazaj v šolo.

Katja Štukelj

V sredo, 26. 9. 2018, smo delali hiše iz papirja. Prvo smo vzeli risalni list in risali ravne črte. Potem smo po načrtu risali hišo. Izrezali smo jo in zlepili. Lepili smo slamo na streho.

Špela Željko

Več fotografij najdete na spletni strani šole (klik na vir spodaj).

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj