Na vsebino

Črnomaljci s pajdaši v letu dni nakradli za 620 tisoč evrov bakra

Brezposelnim osumljencem so zasegli večjo količino gotovine. Foto: Pu Celje
Brezposelnim osumljencem so zasegli večjo količino gotovine. Foto: Pu Celje

Tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper združbo, ki se je ukvarjala s krajo in preprodajo barvnih kovin. Obtoženih je 27 oseb, šest jih je v priporu. Obtoženi so po poročanju Dela in Slovenskih novic od konca avgusta 2022 do oktobra lani po Sloveniji vlamljali v podjetja ter kradli električne vodnike iz bakra oziroma barvnih kovin. Te so potem prodajali podjetjem, ki se ukvarjajo z odkupom kovin.

Večina obtoženih iz Lokev pri Črnomlju

Večina od 27 obtoženih kradljivcev bakra je iz romskega naselja Lokve pri Črnomlju, zaradi svojega početja pa bodo morali zdaj na zatožno klop. Vsi obtoženi so brez poklica in prejemajo socialno pomoč v zneskih od 300 do 1300 evrov. Večina ima narejenih nekaj razredov osnovne šole, nekaj jih je osnovno šolanje celo zaključilo. Nekateri imajo končane štiri razrede osnovne šole, drugi pet, peščica šest, nekaj jih je osnovno šolanje celo zaključilo. Po poročanju Slovenskih novic je 52-letni oče štirih otrok Naser Koca edini, ki ni nikoli prestopil praga šole, a se pohvali, da nekaj malega zna brati in pisati. Od obtoženih ima službo le eden, ki pa ni iz Lokev, temveč iz Ljubljane.

Tožilstvo jih bremeni 17 velikih tatvin in treh poskusov tega dejanja, ko so od tatvine v zadnjem hipu odstopili, saj jih je enkrat zalotil varnostnik, drugič jih je odgnal alarm, tretjič pa so posumili, da jih opazujejo policisti.

Za kraje najemali vozila in uporabljali ponarejene registrske tablice

Po poročanju Dela je bil način izvrševanja kaznivih dejanj v vseh primerih podoben. Pred vsakim vlomom so najeli kombinirano vozilo, na katerega so nadeli ponarejene registrske tablice, si priskrbeli orodje za vlamljanje, primerna oblačila, maske, rokavice in druga sredstva za prikrivanje sledi. Za medsebojno komunikacijo so nenehno menjavali mobilne telefone in številke.

Tarča tatov bakra tudi Planica

Samo konjiški proizvodni obrat Baumuller Dravinja so obiskali kar trikrat in podjetje oškodovali za več kot 35.000 evrov. Iz zunanjega skladišča družbe Zikas v Kasazah v žalski občini so obtoženi ukradli električne vodnike, vrednost plena pa je znašala 118.726 evrov, poroča časnik.

Kriminalna združba je kradla, dokler je ni razbila policija. Sredi avgusta lani jim je uspela ena zadnjih tatvin in to na prizorišču Planice. Ob objektu Kavka so jemali električne kable, vtičnice, vtikače in spojke, jih nalagali v vozila ter odpeljali. Lastnik predmetov, Javni zavod za promocijo zimskih športov Sloski, je bil oškodovan za 57.140 evrov, še poroča Delo.

Od 27 obtoženih jih je šest v priporu, nekateri od njih pa so že bili obsojeni zaradi kraj, ropov, goljufij in drugih kaznivih dejanj.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj