Na vsebino

Belokranjske jedi (pogača)

Jubilejne 30. Dneve evropske kulturne dediščine smo obeležili tudi učenci drugih razredov.

V petek, 25. 9. 2020, smo obiskali delavnico peke belokranjske pogače, v studiu Dankuchen v Semiču.

Belokranjska pogača je kruhu podobna zaščitena posebnost. Ima certifikat, potrjen v Bruslju, in sicer kot jed z zaščitenim geografskim poreklom.

Gospe iz DKŽ Metlika so nam nazorno prikazale peko belokranjske pogače in predstavile originalen recept. Z zanimanjem smo opazovali vse njune korake, od priprave do končnega izdelka. Še toplo pogačo smo odnesli v šolo in jo z veseljem pojedli.

V nadaljevanju smo si ogledali delavnico polstenja ovčje volne v KC Semič. Ovčja volna je bila v preteklosti za naše kraje pomembna surovina. Iz prečesane, nepredelane volne lahko s polstenjem izdelamo uporabne izdelke: mila, obeske za ključe, rožice, copate, podritnike … Izdelki nastajajo brez šivanja in pletenja. Gospe iz KUD Adlešič so nam prikazale postopek. Plast volne na plast volne, vlaženje s toplo vodo in milom, gnetenje, dodajanje barvnih pramen volne, oblikovanje ornamentov. Število plasti volne je odvisno od tega, kako debelo tkanino želimo imeti. Izdelali smo si kroglice in polsteno milo.

Dan je minil v znamenju kulturne dediščine in domače obrti, katero je potrebno negovati in ohraniti.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj