Na vsebino

80 let od požiga Bojanje vasi pri Metliki

Danes mineva osemdeset let odkar je leta 1942 italijanska vojska iz obmejne postojanke v bližnjih Radatovićih vdrla v Bojanjo vas in jo skoraj celo požgala. V okviru projekta o okupacijskih mejah 1941 – 1945 je Božidarju Flajšmanu o tem pripovedoval očividec Franc Kočevar.

Med drugim je povedal, da je v noči na 30. junij 1942 odšlo 14 vaščanov v partizane. Italijani so za to izvedeli in se odločili, da bodo za kazen požgali domačije vsem, katerih sinovi so odšli v partizane. V ta namen so natisnili tudi posebne letake, ki so jih nalepili na partizanske hiše. Vaščani so letake uničili, ker so tako hoteli preprečiti požig. Fašisti pa so 7. avgusta 1942 obkolili vas in požgali 44 stanovanjskih hiš od 50, 23 hlevov, 32 svinjakov, 23 podov, 12 zidanic, 6 hisov in 5 kašč. Vaščanom niso dovolili, da bi karkoli rešili, ostali so brez vsega. Kmalu zatem so požgali še vasi Mačkovec in Hrast pri Metliki. Kočevar pravi, da ga obletnica požiga vasi spominja na preveliko gorje in bolečino, ki so jo doživeli od največjih zločincev dvajsetega stoletja in da se na ta dan poklonijo padlim borcem pred vaškim spomenikom in jim prižgejo svečke.

Video zapis si lahko ogledate TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj