Na vsebino

110 let PGD Črnošnjice

Minulo nedeljo je v Črmošnjicah potekala slovesnost ob 11-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Črmošnjice.

Knjiga XII. kongresa Gasilske zveze Slovenije iz leta 1993 razkriva obstoj društva že od leta 1906. Po ustnem izročilu sklepajo, da je bil pobudnik in soustanovitelj omenjenega društva g. Jakob Lebar, črmošnjiški župnik. O delovanju PGD Črmošnjice do konca 1. svetovne vojne ni podatkov. Leta 1919 pa se je društvo ponovno organiziralo.

Od takrat je delovalo nepretrgoma, razen med leti 1941 in 1949. V tem obdobju se je večina takratnih prebivalcev, Kočevarjev, odselila in nastalo je zatišje. Med 2. svetovno vojno je pogorela orodjarna s stolpom. Gasilski dom so uporabljali v različne namene, tudi za potrebe vojske. Vsa oprema je bila uničena. Po vojni se je izkazalo, da vas nujno potrebuje gasilsko društvo. 9. novembra 1949 se je zbralo dvanajst aktivnih prostovoljcev, ki so na novo registrirali PGD.

Danes predstavlja PGD Črmošnjice temeljni most v vasi, saj povezuje ljudi s kraji v občini in tudi drugimi kraji. Je steber dogajanja v vasi, kar dokazuje tudi dejstvo, da se na igrišču zbira veliko mladih in starejših, ki se ukvarjajo z rekreacijo in radi pomagajo pri raznih delovnih akcijah. V domu se vsakoletno odvijajo zelo obiskane proslave ob dnevu žena in materinskem dnevu, na katerih naši otroci pokažejo znanje in zagnanost z igro, besedo in pesmijo.

Vir: PGD Črmošnjice

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj